HKUD „Stolac“ iz Stoca proslavilo je u nedjelju, 23. listopada 2020. godine, 20. obljetnicu svoga postojanja i djelovanja. Društvo je sastavni dio Župe Stolac i Velikoga župnoga pjevačkog zbora „Mladi“ koji pjeva na svečanim župnim Misama.

Društvo je, uz veliku zainteresiranost stolačke mladeži, osnovao dumo Rajko u nedjelju, 20. listopada 2002. godine na probi u 17:00 sati gdje se okupilo 120 mladića i djevojaka stolačke župe i taj se broj zadržao dugi niz godina. Stolački Folklor je sastavni dio župe Stolac, a okuplja isključivo mlade stolačke župe. Trenutno broji 50 stalnih članova i njeguje, pjeva, pleše, svira, igra i promovira pjesme i običaje Hrvata stolačkoga kraja. Ovih dana u HKUD Stolac su priključilo 25 novih članova, s kojima stariji članovi naporno rade, kako bi zajedno nastupali na Adventskom koncertu u Stocu.

Nastupali su do sada preko 350 puta: kod kuće, po Bosni i Hercegovini, Boki Kotorskoj, Hrvatskoj, Austriji i Njemačkoj. Više puta su nastupali na "Đakovačkim vezovima“, "Vinkovačkim jesenima" i na Međunarodnoj Smotri Folklora u Zagrebu. Izdali su svoj CD i DVD. Svake su godine domaćini Ilindanskih slavlja u Stocu za Patron župe i Dan grada, te organizatori raznih kulturnih manifestacija u svome gradu.

Povodom 20 godina postojanja, Društvo je pozvalo don Rajka Markovića, kao svog osnivača, te prijatelje iz HKUD Bijelo polje, kojeg don Rajko trenutno vodi, da zajedno proslave ovaj jubilej. Susret je započeo na nekropoli stećaka Radimlja, gdje su se svi okupili, te je u Športskom centru u Stocu odigrana prijateljska malonogometna utakmica.

Poslije utakmice predsjednik HKUD Stolac Ivan-Ica i voditelj Željo su pozvali sve nazočne u župnu dvoranu. Željo je na početku sve lijepo pozdravio i zaželio svima srdačnu dobrodošlicu i ugodan boravak u Stocu, a onda je predao riječ predsjedniku društva Ici. I predsjednik je sve pozdravio, posebno prijatelje iz Bijeloga Polja i izrazio veliku radost što smo večeras svi zajedno, te naglasio da stolački Folklor ove godine obilježava svoju 20. obljetnicu postojanja i djelovanja, na što je sva dvorana burno i slavljenički zapljeskala, zatim se okrenuo prema dumi Rajku, pa upitao kroz smjeh: „Dumo kad je to bilo“, a Dumo smijući se odgovori k'o iz katapulta: „To je bilo, nedjelja, 20. listopada 2002. u 17,00 sati, kad se okupilo 120 mladića i djevojaka i taj se broj zadržao dugi niz godina“, na što se opet prolomio i smijeh i pljesak.

Zatim je predsjednik rekao da je uprava Folklora donijela odluku da bi nekim osobama trebalo povodom ovoga velikog jubileja posebno zahvaliti, pa je dodao: „Najveću zahvalu dugujemo dumi Rajku koji ja alfa i omega ovoga Društva, osnovao nas, bio uz nas, vodio nas, obišli smo s njime mnoga mjesta i gradove u nastupima od preko 350 puta, a tako je isto nastavio i u Bijelom Polju, što nam je posebno drago“. Zatim je predao Dumi zahvalnicu i vrećicu s poklonima, na čemu se Dumo srdačno zahvalio i čestitao. Poslije su uslijedile zahvale i nagrade članovima Folklora koji su u Društvu od samog početka: Želji, Kristini, Ivici i Branki, što su okupljeni popratili odobravajućim pljeskom. A onda je predsjednik pozvao velike prijatelje i dume Rajka i stolačkog Folklora Boška i Josipa iz Neuma te im uručio i zahvalnice i darove i zahvalio im za sve što su učinili i što i danas čine za stolački Folklor, a kako su oni prijatelji i bjelopoljskog folklora čitava ih je dvorana pozdravila dugim pljeskom. Nakon toga je Ica zamolio Dumu da rekne nekoliko riječi i blagoslovi ovo zajedništvo. Dumo je još jedanput čestitao slavljenicima veliki jubilej, zaželio uspjeh i Božji blagoslov i ubuduće, istaknuvši da mu je drago da se javilo 27 novih mladih članova za Folklor, te izrazio veliko zadovoljstvo radom s društvom koje je po čitavom svijetu pronosilo slavu, župe, grada i cijele Hercegovine, i oduševljenje što su se ova dva mlada društva stolačko i bjelopoljsko povezala u prijateljstvu i djelovanju. Zahvalio se i prijateljima iz Neuma koji su mu bili i Hrasnu, kad je došao kao mlad svećenik, desna ruka i to ostali do danas. Svima okupljenima i stočanima i bjelopoljcima i neumljanima zaželio je sretnu budućnost i Božji blagoslov u životu i radu. Zatim je Ica predmolio Očenaš, a Dumo blagoslovio, jelo, piće i sve nazočne da ostanu u trajnom prijateljstvu do Sudnjega dana.

Poslije se nastavila zajednička i obilata gozba uz ugodan razgovor, nema šta nema na stolovima, a nije trebalo dugo čekati da opet krene, pjesma, kolo, bećarci, harmonika, gitare. Kako je bilo lijepo pogledati veliko narodno kolo u pjesmi pred crkvom i mlade kako vole i njeguju svoje kulturno blago u lijepim narodnim običajima, svi smo k'o jedan u zajedništvu i pjesmi, baš onako kako i dolikuje hrvatskoj, katoličkoj mladeži. Stolački župnik don Ljubo je tih dana bio u Zagrebu, na već unaprijed ugovorenim terminima, ali je sve pozdravio i svima izrazio srdačnu dobrodošlicu.

Kontakt info

HKUD "STOLAC" Stolac
Zrinsko-Frankopanska bb
88360 Stolac

 +387 (0)63 496 009

 +387 (0)36 853 005

 +387 (0)36 853 005

 info@hkud-stolac.com

"Stolac grad svetog Ilije, u njemu mi najmilije,
Stolac grad volim ja, sve dok teče Bregava!"