Svečano proslavljena Prva večer trodnevnice i „19. Večer Folklora“ u Stocu 2021.U subotu, 17. srpnja 2021. u Stocu je svečano proslavljena Prva večer trodnevnice. Prije sv. Mise ispovijedalo je više svećenika, a svijet se okupljao u velikom broju, kako domaći tako i gosti i 10-ak HKUD-ova iz Lijepe naše i Hercegovine. Svečanu sv. Misu u 19,00 s. u župnoj crkvi sv. Ilije Proroka u Stocu predvodio je i prikladnu propovijed održao don Slavko Volarević, rodom iz Metkovića iz župe sv. Nikole biskupa, a sada župni vikar u župi Presvetog Srca Isusova, Visoka-Split, a pjevao je Mješoviti zbor Gospe Karmelske, župa Bagalović, gdje ima i Metkovaca, pod ravnanjem prof. Maje Jerković.

Metkovci su sa svojim don Slavkom došli u 18,00 sati pred stolačku župnu crkvu, gdje ih je stolački župnik srdačno primio i pozdravio. Potom su svećenici Slavko i Rajko pošli u sakristiju gdje su se pripremili za ispovijedanje vjernika, a onda se obukli za sv. Misu, koja je slavljena u 19,00 sati, a pjevački zbor, njih 20-ak, krenuo je na kor u pripravi za pjevanje pod sv. Misom. Na početku sv. Mise dumo je Rajko sve nazočne i sva folklorna društva lijepo pozdravio, a poseban pozdrav uputio je lanjskom mladomisniku don Slavku, te naglasio kako je uz njegovu pozivnicu za Mladu Misu dobio i pismo njegove mame Branke r. Dodig koja je napisala dumi kako se nada da je nije zaboravio jer im je dumo, mladima Gabele Polja, dok je bio kod njih kapelan prije 41 godinu predavao vjeronauk. Branka se udala, rodila petero djece, od kojih peto dijete sin Slavko, postaje svećenik i pozivaju dumu na Mladu Misu. Dumo se odazvao, 12. VII. 2020. i odmah tada pozvao don Slavka da 2021. 17. VII. predvodi u Stocu prvu večer Trodnevnice sv. Iliji, kada je i „Večer Folklora“.

I to je sve dumo naglasio u uvodu, pozdravio i don Slavka i njegovu Mamu i pjevače iz Bagalovića i Metkovića što je svijet s oduševljenjem prihvatio i drage goste dugim pljeskom nagradio. Zatim je naglasio da je preko prof. Maje pozvao i Mješovitu metkovačku klapu „Sv. Nikola„ da sudjeluje u večerašnjoj „Večeri Folklora“ s dvije skladbe domaćeg melosa, jer je neretvanski kraj sa svojim župama s lijeve strane Neretve nekada pripadao Trebinjskoj biskupiji, pa imamo iste običaje, melodije i lijepo dvoglasno pučko pjevanje. Don Rajko je iz Metkovića preuzeo i pučku pjesmu sv. Nikoli, pa je prilagodio stolačkom pučkom napjevu za Himnu sv. Iliji, koju će ove godine stolački zbor po prvi put izvesti za blagdan sv. Ilije u Stocu. Sv. Misa slijedila ja dalje uobičajeno, puno se svijeta pričestilo, a na kraju je dumo zahvalio gostima, pjevačima i predvoditelju don Slavku. Don Slavko je uzvratio na lijepim župnikovim riječima i udijelio okupljenom puku završni misni blagoslov.

U 20,00 s. započela je Devetnaesta „Večer folklora“ u Stocu na vanjskoj pozornici u crkvenom dvorištu. Deset društava je pozvano, ali se jedno društvo ispričalo, pa je 9 folklornih društava prošlo u mimohodu ispred pozornice i predstavilo se nazočnom mnoštvu: HKUD „Stolac“ Stolac; HKUD „Luke“ Višići; HKUD „Dubrave“ Aladinići; HKUD „Brotnjo“ Čitluk; HKUD „Domanovići“ Domanovići; HKUD „Naši korjeni“ Bobanovo; HKUD „Višići“ Višići; HKUD „Rotimlja“ Rotimlja; Mješovita Klapa „Sv. Nikola“ Metković. Nakon mimohoda, voditelji su pozvali župnika don Rajka da pozdravi nazočno mnoštvo. Dumo je sve srdačno pozdravio i zahvalio sv. Iliji što nas je nakon ove pandemije konačno izveo iz naših kuća na jedno lijepo i zajedničko druženje u hladovini stolačke župne crkve, te ovu „19. Večer Folklora u Stocu 2021.“ prioglasio otvorenom“. Poslije su voditelji Ivan-Ica i Gabrijela lijepo vodili program i najavljivali svako društvo uz kratku osobnu iskaznicu društva.

Stočani su nakon svoga nastupa priredili dumi Rajku jedno dirljivo prigodno iznenađenje: Oproštaj od dume nakon 22 godine svećeničkog služenja i rada u stolačkoj župi, a posebno sa stolačkim mladima i Folklorom. Predsjednik Društva Nikola Vujnović pozvao je Dumu na pozornicu, među stolačke folkloraše koji su u suzama organizirali ovaj oproštaj. Najprije je Nikola pozdravio sve nazočne: Hvaljen Isus i Marija! Sve vas lijepo i srdačno pozdravljam. Pripala mi je velika čast, ali i obveza, da večeras u ime svih članica i članova HKUD „Stolac“ sadašnjih i bivših i u ime svih mladih naše župe iskreno zahvalim jednom velikom čovjeku i svećeniku, našem prijatelju i voditelju, kojega neizmjerno cijenimo i volimo, koji je za nas mlade stolačke župe puno učinio u ovih 22 godine službovanja u našoj župi. Vi sigurno pretpostavljate o kome se radi, to je naš dragi dumo Rajko, koga molim da nam se pridruži ovdje na pozornici. Dumo je osnovao naš Folklor 2002. prije 19 godina, kroz naš Folklor prošlo je na stotine mladih, obišli smo pola svijeta, to su bila nezaboravna i lijepa druženja, putovanje i nastupi, koji će nam ostati u neizbrisivoj uspomeni, ali nije to samo bio Folklor, to je bio i odgoj i formiranje nas kao osoba u zdrave i zrele ljude. Mi smo u dumi gledali sve i oca i brata i prijatelja i svećenika i to je dumo zaista i bio i zato mu velika hvala, žao nam je što ide između nas, ali mi ćemo i dalje biti s našim dumom povezani, jer ovome prijateljstvu nema kraja. Dumo se za nas žrtvovao, ništa mu nije bilo teško za nas učiniti, uvijek spreman za pomoći na bilo koji način. Zato mu večeras mi njegovi Folkloraši želimo zahvaliti neka to bude naš znak pažnje i zahvalnosti za sve ono što je naš dumo za nas učinio. Večerašnji naš program sastoji se u 3 točke: Pozdravne i zahvalne pjesne našem dumi kroz 5 bećeraca koji su skladili naši članovi, zatim naši pokloni, pa obraćanje dume svima nama i završna povijesna fotografija“. I program je započeo: Folkloraši su zapjevali Dumi pjesme sljedećeg sadržaja:

  1. Mlado društvo zapjevajmo jako, nauči na sve naš dumo Rajko.
  2. Nek te dumo prati dobra sreća, to je naša želja ponajveća.
  3. Obišli smo s tobom mjesta fina, od Kotora pa sve do Berlina.
  4. Hvala dumo od stolačkog svijeta, ti si s nama dvades i dva ljeta.
  5. Ti se uvijek sjećaj Stoca svoga, a mi ćemo za te molit Boga.

Zatim su slijedili darovi koji su folkloraši predavali Dumi 1. Svečana Misnica s natpisom-posvetom: „Folklor Stolac svome dumi, 17. VII. 2021.“ 2. Slika Folklora s Dumom pred župnom crkvom, uokvirena s posvetom: „Dragom našem dumi Rajku u znak zahvalnosti za sve lijepo i plemenito što smo s vama proživjeli, ostat ćemo i dalje povezani. Bog Vas poživio i blagoslovio. Stolac, “19. Večer Folklora“, 17. VII. 2021. Vaši Folkloraši! 3. Predaja buketa cvijeća s amblemom 22, što podsjeća na 22 godine dumina rada u stolačkoj župi. Poslije je Dumo uzeo riječ, te se vidno ganut ali ponosan na svoje mlade obratio okupljenom puku: E, lako je raditi s ovakom mladošću. Mladi, ponosan sam na vas i hvala vam za sve, a i na ovoj večeri, pozdravima, zahvalama, pjesmama i darovima. U ovoj ću misnici slaviti sv. Mise u kojima ću se rado sjećati svih vas, slika će mi stajati na istaknutom mjestu da me uvijek podsjeća na vas, a cvijeće će mirisati i kad se bude osušilo, hvala vam! Obišli smo puno svijeta, nastupili 340 puta i svugdje ostavili fantastičan dojam, a i oni koji su k nama dolazili, odlazili su iz Stoca sretni i prezadovoljni u želji da se naša prijateljstva nastave i dalje. Pronosili smo slavu svoje župe, našega Stoca i cijele Hercegovine. Vi ste uvijek bili nositelji svih događaja u župi, budite to i dalje. Hvala vam na suradnji, ostanimo i dalje povezani, a nećemo biti ni daleko, do Bijelog Polja pola sata, eto vas u Bijelo Polje, a eto i mene za pola sata u Stolac. Hvala vam i Bog vas blagoslovio. Poslije je slijedilo slikanje za trajnu uspomenu. I mladi su sa suzama u očima sa svojim dumom sišli s pozornice.

Nastupi su se nastavili dalje, pod vodstvom voditelja, do kraja. Poslije službenog programa don Rajko je podijelio svim sudjelovateljima u programu zahvalnice, župnu lozu iz murvove bačve, vino iz stolačkih vinarija, ovogodišnji Zbornik MH Stolac i onima koji su po prvi put u Stocu CD i DVD stolačkog društva i Turističku monografiju župe Stolac. Nakon podjele zahvalnica priređen je veličanstveni Vatromet od nekoliko minuta, na ugodno iznenađenje svega okupljenog mnoštva. Folklori su poslije svakog nastupa išli na večeru i kako su završavali tako su izlazili na plato crkvenog dvorišta. Sada je uslijedila opća župna fešta koju je predvodio popularni pjevač Marin Previšić iz Neuma i grupa „Kamen“. Svi su se uključili u feštu, posebno djeca i mladi, a ostali je svijet uživao u fešti, pjesmi i razonodi, te prijateljskom razgovoru i čašćenju hladnim pićima. Sva ova lijepa svečanost, koju je sa svojim dumom organiziralo HKUD „Stolac“ iz Stoca, prošla je dostojanstveno, na opće zadovoljstvo svega nazočnog mnoštva.

vecer-folklora-001.jpg vecer-folklora-002.jpg vecer-folklora-003.jpg

vecer-folklora-004.jpg vecer-folklora-005.jpg vecer-folklora-006.jpg

vecer-folklora-007.jpg vecer-folklora-008.jpg vecer-folklora-009.jpg

vecer-folklora-010.jpg vecer-folklora-011.jpg vecer-folklora-012.jpg

vecer-folklora-013.jpg vecer-folklora-014.jpg vecer-folklora-015.jpg

vecer-folklora-016.jpg vecer-folklora-017.jpg vecer-folklora-018.jpg

vecer-folklora-019.jpg vecer-folklora-020.jpg vecer-folklora-021.jpg

vecer-folklora-022.jpg vecer-folklora-023.jpg vecer-folklora-024.jpg

vecer-folklora-025.jpg vecer-folklora-026.jpg vecer-folklora-027.jpg

vecer-folklora-028.jpg vecer-folklora-029.jpg vecer-folklora-030.jpg

vecer-folklora-031.jpg vecer-folklora-032.jpg vecer-folklora-033.jpg

vecer-folklora-034.jpg vecer-folklora-035.jpg vecer-folklora-036.jpg

vecer-folklora-037.jpg vecer-folklora-038.jpg vecer-folklora-039.jpg

vecer-folklora-040.jpg vecer-folklora-041.jpg vecer-folklora-042.jpg

vecer-folklora-043.jpg vecer-folklora-044.jpg vecer-folklora-045.jpg

vecer-folklora-046.jpg vecer-folklora-047.jpg vecer-folklora-048.jpg

vecer-folklora-049.jpg vecer-folklora-050.jpg vecer-folklora-051.jpg

vecer-folklora-052.jpg vecer-folklora-053.jpg vecer-folklora-054.jpg

vecer-folklora-055.jpg vecer-folklora-056.jpg vecer-folklora-057.jpg

vecer-folklora-058.jpg vecer-folklora-059.jpg vecer-folklora-060.jpg

vecer-folklora-061.jpg vecer-folklora-062.jpg vecer-folklora-063.jpg

vecer-folklora-064.jpg vecer-folklora-065.jpg vecer-folklora-066.jpg

vecer-folklora-067.jpg vecer-folklora-068.jpg vecer-folklora-069.jpg

vecer-folklora-070.jpg vecer-folklora-071.jpg vecer-folklora-072.jpg

vecer-folklora-073.jpg vecer-folklora-074.jpg vecer-folklora-075.jpg

vecer-folklora-076.jpg vecer-folklora-077.jpg vecer-folklora-078.jpg

vecer-folklora-079.jpg vecer-folklora-080.jpg vecer-folklora-081.jpg

vecer-folklora-082.jpg vecer-folklora-083.jpg vecer-folklora-084.jpg

vecer-folklora-085.jpg vecer-folklora-086.jpg vecer-folklora-087.jpg

vecer-folklora-088.jpg vecer-folklora-089.jpg vecer-folklora-090.jpg

vecer-folklora-091.jpg vecer-folklora-092.jpg vecer-folklora-093.jpg

vecer-folklora-094.jpg vecer-folklora-095.jpg vecer-folklora-096.jpg

vecer-folklora-097.jpg vecer-folklora-098.jpg vecer-folklora-099.jpg

vecer-folklora-100.jpg vecer-folklora-101.jpg vecer-folklora-102.jpg

vecer-folklora-103.jpg vecer-folklora-104.jpg vecer-folklora-105.jpg

vecer-folklora-106.jpg vecer-folklora-107.jpg vecer-folklora-108.jpg

vecer-folklora-109.jpg vecer-folklora-110.jpg vecer-folklora-111.jpg

vecer-folklora-112.jpg vecer-folklora-113.jpg vecer-folklora-114.jpg

vecer-folklora-115.jpg vecer-folklora-116.jpg vecer-folklora-117.jpg

vecer-folklora-118.jpg vecer-folklora-119.jpg vecer-folklora-120.jpg

vecer-folklora-121.jpg vecer-folklora-122.jpg vecer-folklora-123.jpg

vecer-folklora-124.jpg vecer-folklora-125.jpg vecer-folklora-126.jpg

vecer-folklora-127.jpg vecer-folklora-128.jpg vecer-folklora-129.jpg

vecer-folklora-130.jpg vecer-folklora-131.jpg vecer-folklora-132.jpg

vecer-folklora-133.jpg vecer-folklora-134.jpg vecer-folklora-135.jpg

vecer-folklora-136.jpg vecer-folklora-137.jpg vecer-folklora-138.jpg

vecer-folklora-139.jpg vecer-folklora-140.jpg vecer-folklora-141.jpg

vecer-folklora-142.jpg