Veliki Četvrtak u Stocu, 1. travnja 2021.I ove godine Veliki Četvrtak u Stocu proslavljen je vrlo dostojanstveno i svečano. Na početku sv. Mise u prilično popunjenu crkvu vjernika ušla je svečana procesija iz sakristije na glavna vrata, na čelu s križem, svijećama, ministrantima, ovogodišnjim Prvopričesnicima, bakljonošama, apostolima koji su predstavnici ovogodišnjih maturanata i župnikom. Ulaz procesije pratili su prikladnom pjesmom crkveni pjevači s kora predvođeni djevojačkom skupinom „Angelus“. Podosta vjernika pratilo je sv. Misu s platoa pred crkvom.

Na početku je župnik don Rajko sve pozdravio i naglasio da se večeras spominjemo uspostave dvaju sakramenata sv. Euharistije i sv. Reda. Poslije evanđelja dumo je okupljenom puku uputio prigodnu propovijed, te rastumačio svu tajnu i poruku ove svete večeri. Ove godine zbog novonastale epidemiološke situacije i pridržavajući se uputa našega biskupa, izostavili smo pranje nogu apostolima, koji su uvijek u ovoj funkciji stolački maturanti. Iako je ispušteno pranje nogu, stolački su maturanti i ove godine bili u povijesnoj apostolskoj nošnji iz Isusova vremena na oltaru uz Dumu.

Veliki Četvrtak u Stocu, 1. travnja 2021.

Nakon propovijedi, po ustaljenoj praksi, okupljenom su se puku predstavili ovogodišnji Prvopričesnici, njih 8: 7 dječaka i 1 djevojčica, jedan nam je Prvopričesnik večeras bio malo prehlađen, ali se nadamo da će nam se za Prvu sv. Pričest pridružiti. Prvopričesnici će po prvi put u svom životu primiti Prvu sv. Pričest na Mali Uskrs, 11. travnja ove godine. Nakon predstavljanja slijedila je Molitva vjernika, koju su izrekli naši Prvopričesnici. Na kraju sv. Mise dumo je svim Prvopričesnicima podijelio male kruščiće kao simbol Velikog Četvrtka i ustanovljenja sakramenta sv. Euharistije, nakon čega su i svi ministranti i apostoli i bakljonoše dobili prigodne kruščiće, koji su uvijek dar stolačke Gradske pekare. Poslije pričesti župnik je ove godine po preporuci biskupa pohranio Presveti Sakramenat u Svetohranište gdje inače stoji pohranjen, bez procesije i pohranjivanja Presvetog Sakramenta na pokrajnji oltar.

Veliki Četvrtak u Stocu, 1. travnja 2021.

Na kraju sv. Mise župnik je pročitao naredbe za sutra na Veliki Petak kad obredi počinju u crkvi u 15,00 sati, a uobičajenu procesiju kroz grad do na Križevac ove godine također, po preporuci našega biskupa, ispuštamo. Nakon blagoslova čitava crkva, sva okupljena zajednica s dumom, ministrantima i apostolima ostala je neko vrijeme u tišini i molitvi pred Presvetim, a onda su se vjernici razišli svojim kućama. U crkvi su još neko vrijeme ostali pojedini vjernici i skupine u klanjanju pred Isusom u Svetohraništu, a apostoli su skupa sa svojim dumom navratili u Dvoranu za mlade na prigodno čašćenje uz svesrdnu pomoć članica Djevojačke skupine „Angelus“.

Poslije prijateljskog druženja u Dvorani za mlade, župnik je u 21,00 sati zatvorio Svetohranište i vjernici su se razišli u tišini svojim kućama, poštujući propise nadležnih institucija. Ovo je zaista bila milosna noć za našu župu Stolac, u kojoj nam je sigurno dobri Bog podario mnoga dobra, na čemu smo mu posebno zahvalni. Veliki Petak provodimo u molitvi i sabranosti u svojim obiteljima do poslijepodnevnih obreda, koji počinju u 15,00 sati u stolačkoj župnoj crkvi sv. Ilije Proroka.

Kontakt info

HKUD "STOLAC" Stolac
Zrinsko-Frankopanska bb
88360 Stolac

 +387 (0)63 496 009

 +387 (0)36 853 005

 +387 (0)36 853 005

 info@hkud-stolac.com

"Stolac grad svetog Ilije, u njemu mi najmilije,
Stolac grad volim ja, sve dok teče Bregava!"