Božić u Stocu 2015.Pripreme za slavlje Božića u stolačkoj župi tekle su i ove godine vrlo intezivno. Posebno su se uključili djeca i mladi sa svojim Dumom Rajkom i časnim sestrama Slavom i Alojzijom.

Postavili smo na početku Došašća Jaslice na Centru grada, a poslije i Jaslice i božićne jelke u župnoj crkvi sv. Ilije Proroka. Naši mladi i djeca predvođeni sestrom Alojzijom pripremili su vrlo lijep božićni program u našoj župnoj crkvi sv. Ilije Proroka koji su uspješno izveli na božićnoj Ponoćki, pred prepunom župnom crkvom vjernika i popunjenim platoom pred crkvom, iz naše i okolnih župa.

Na početku je župnik sve nazočne pozdravio, čestitao Badnju večer i najavio večernji glazbeno-recitatorski program koji su vodili naši srednjoškolci Toni Katić i Marija Raguž ovim redoslijedom: učenik Dario Palameta odrecitirao je pjesmu: Dar malom Isusu. Dječji zbor „Modra rijeka“ otpjevali su dvije pjesme: Betlehemska Sveta Noć i Mesija. Učenica Ana Čoko odrecitirala je pjesmu: Božićnim zvijezdama. Djevojačka skupina „Angelus“ otpjevala je dvije pjesme: Rodio se Bog i čovjek i De da malo veselamo. Učenici Maro Bošković i Antea Marić odrecitirali su pjesmicu Hvaljen budi Isuse. Djevojačka skupina „Vidoštačka Kraljica“ otpjevala je dvije pjesme: Vrata mira i ljubavi i Dubrovačka kolenda. I na kraju HKUD „Stolac“ pučkim veselanjem s kora dočaralo je okupljenom puku stari način slavljenja Božića. I tako je završio službeni program pred samu Ponoćku.

Poslije programa, točno u ponoća, započela je sv. Misa Ponoćka, koju je predvodio i uputio nazočnom puku prikladnu propovijed stolački župnik don Rajko. Liturgijsko pjevanje pod sv. Misom predvodio je pjevački zbor „Mladi“ sastavljen od župnih pjevačkih zborova i Folklora u kojima uglavnom pjevaju mladi, koji u božićno vrijeme zajednički predvode pučko pjevanje pod sv. Misama u kojima se i okupljeni puk uključi, pa to zaista bude lijepo i za uho i za srce.

Na sami Božić slavljena je svečana sv. Misa u 11,00 sati koju je predvodio naš Dumo, a pjevao Mješoviti zbor „Mladi“, umjesto propovijedi Dumo je puku pročitao božićnu čestitku našega biskupa Ratka, a na kraju čestitao Božić svemu puku stolačkomu u svoje ime, uime naših časnih sestra i uime svih čestitara iz Domovine i iz svijeta. Za vrijeme Pričesti sav okupljeni svijet se pobožno pričestio pri čemu je pomogao i domaći sin don Damir Pažin, kapelan s Bune.

Poslije svega programa u crkvi i pred crkvom stolački puk se uputio svojim kućama na obiteljsko slavljenje blagdana Božića. Ovih svetih dana crkva je stalno dupkom puna, veliki su redovi za sv. Pričest, a tu je i veliki broj naših iseljenika iz čitavoga svijeta, koji su za ove radosne dane došli svojim obiteljima u Stolac i okolicu. Kako je lijepo kad se obitelj za božićne dane nađe sva na okupu. Bože daj da ubuduće imamo što više sretnih, dobrih i svetih kršćanskih obitelji u našem hrvatskom narodu i u čitavom svijetu.

Poslije Ponoćke i božićne Pučke svete Mise naš Dumo je vani počastio okupljeni svijet čašicom pića, a domaći Folklor predvodio je u crkvenom dvorištu pučko slavlje kroz pjesmu, kolo i „veselanje“ u što se uključio i nazočni Božji puk, pa je sve to davalo jedan lijepi božićni ugođaj u kojemu smo se svi ugodno osjećali. Božić je zaista najradosniji kršćanski blagdan koji ljude zbližava i međusobno i s Bogom u miru, radosti i veselju.

PONOĆKA

BOŽIĆ

Kontakt info

HKUD "STOLAC" Stolac
Zrinsko-Frankopanska bb
88360 Stolac

 +387 (0)63 496 009

 +387 (0)36 853 005

 +387 (0)36 853 005

 info@hkud-stolac.com

"Stolac grad svetog Ilije, u njemu mi najmilije,
Stolac grad volim ja, sve dok teče Bregava!"