Božić u Stocu 2014. Pripreme za slavlje Božića u stolačkoj župi tekle su i ove godine vrlo intezivno. Posebno su se uključili djeca i mladi sa svojim Dumom Rajkom i časnim sestrama Slavom i Alojzijom.

Postavili smo na početku Došašća Jaslice na Centru grada, a poslije i Jaslice i božićne jelke u župnoj crkvi sv. Ilije Proroka.

Naši mladi i djeca predvođeni s. Alojzijom pripremili su vrlo lijep božićni program u našoj župnoj crkvi sv. Ilije Proroka koji su uspješno izveli na božićnoj Polnoćki, pred prepunom župnom crkvom vjernika iz naše i okolnih župa.

Na početku je župnik sve nazočne pozdravio, čestitao Badnju večer i najavio večernji glazbeno-recitatorski program koji je vodila učenica Pavla Milanović ovim redoslijedom:

  • Dječji zbor „Modra rijeka“ otpjevali su dvije pjesme: Prevelika radost i Iznad naših se poljana.
  • Učenica Antea Marijanović odrecitirala je pjesmu: Sveta Noć.
  • Pjevačka skupina „Klapa 6“ otpjevala je dvije pjesme: Betlehemska sveta noć i Rodio se Bog i čovjek.
  • Učenica Petra Obradović odrecitirala je pjesmu Zašto?.
  • Djevojačka skupina „Angelus“ otpjevala je dvije pjesme: Tiha Noć i Obećana Djevica.
  • Učenica Josipa Raguž kroz recitaciju predstavila je: Djecu pred Jaslicama.
  • Djevojačka skupina „Vidoštačka Kraljica“ otpjevala je dvije pjesme: Tri su Kralja i Božić je.
  • Petar Džakula učenik, odrecitirao je pjesmicu: Božić.
  • I na kraju HKUD „Stolac“ pučkim veselanjem s kora dočaralo je okupljenom puku stari način slavljenja Božića.

I tako je završio službeni program pred samu Polnoćku. Poslije programa, točno u ponoća, započela je sv. Misa Polnoćka, koju je predvodio i uputio nazočnom puku prikladnu propovijed, naš župnik don Rajko. Liturgijsko pjevanje pod sv. Misom predvodio je pjevački zbor „Mladi“ sastavljen od župnih pjevačkih zborova i Folklora u kojima uglavnom pjevaju mladi, koji u božićno vrijeme zajednički predvode pučko pjevanje pod sv. Misama u kojima se i okupljeni puk uključi, pa to zaista bude lijepo i za uho i za srce.

Ovih svetih dana crkva je stalno dupkom puna, veliki su redovi za sv. Pričest, a tu je i veliki broj naših iseljenika iz čitavoga svijeta, koji su za ove radosne dane došli svojim obiteljima u Stolac i okolicu. Kako je lijepo kad se obitelj za božićne dane nađe sva na okupu. Bože daj da ubuduće imamo što više sretnih, dobrih i svetih kršćanskih obitelji u našem hrvatskom narodu i u čitavom svijetu.

Poslije Polnoćke i božićne pučke svete Mise naš Dumo je vani počastio okupljeni svijet čašicom pića, a domaći Folklor predvodio je u crkvenom dvorištu pučko slavlje kroz pjesmu, kolo i „veselanje“ u što se uključio i nazočni Božji puk, pa je sve to davalo jedan lijepi božićni ugođaj u kojemu smo se svi ugodno osjećali. Božić je zaista nejradosniji kršćanski blagdan koji ljude zbližava i međusobno i s Bogom u miru, radosti i veselju.

Kontakt info

HKUD "STOLAC" Stolac
Zrinsko-Frankopanska bb
88360 Stolac

 +387 (0)63 496 009

 +387 (0)36 853 005

 +387 (0)36 853 005

 info@hkud-stolac.com

"Stolac grad svetog Ilije, u njemu mi najmilije,
Stolac grad volim ja, sve dok teče Bregava!"