Veliki Petak u Stocu, 2. travnja 2021. Veliki Petak i ove godine u Stocu je bio zaista veličanstven. Bog dao dan lijep i ugodan, pa su se obredi Velikog Petka mogli obaviti vrlo dostojanstveno. Ove godine nismo hodočastili na naš stolački Križevac, kako to inače redovito činimo svake godine, radi novonastale pandemijske situacije, tako da su svi obredi obavljeni u župnoj crkvi sv. Ilije Proroka i u crkvenom dvorištu.

U 15,00 sati silni svijet, okupio se sa svih strana u i oko stolačke župne crkve. Na plato pred crkvom su u svečanoj procesiji u tišini kako i dolikuje Velikom Petku izišli iz sakristije ministranti, apostoli i bakljonoše, te župnik don Rajko obučeni u prikladno liturgijsko ruho, a apostoli-ovogodišnji stolački maturanti u povijesnim nošnjama apostola iz Isusovog vremena. Procesija se s crkvenog platoa uputila uz crkvu prema glavnom oltaru. Kad je procesija stigla pred oltar, župnik se prostro ničice po oltaru po staroj liturgijskoj praksi, a svi oko oltara klekli su, kao i sav puk koji je za to imao priliku i tako nekoliko trenutaka u šutnji razmišljali o svetim tajnama Velikog Petka. Zatim je župnik izmolio uvodnu molitvu, te na početku pozdravio čitav skup i rastumačio obrede današnjeg dana. Poslije toga počela je Služba riječi, koju su obavili stolački mladići.

Veliki Petak u Stocu, 2. travnja 2021.

Obredi Velikog Petka sastoje se od tri djela: Služba riječi - pjevana Muka Isusova, Klanjanje križu – ljubljenje križa i Sv. Pričest. Ove godine ispustili smo, zbog navedenih razloga, ljubljenje križa, pa su vjernici poštovanje prema križu Isusovu iskazivali dubokim naklonom, a svoj osobni dar stavljali su u košaricu, jer svi prilozi Velikog Petka idu u Svetu Zemlju za održavanje groba Isusova i ostalih svetih mjesta. Sva tri liturgijska dijela popraćena su od Božjega puka vrlo pobožno, dostojno i proživljeno. Bilo je zaista lijepo promatrati pobožni puk kako s velikom pažnjom i dubokom pobožnošću sluša Muku Isusovu, koja je bila pjevana sa svim potrebitim ulogama, kako pristupa s pobožnim naklonom križu Isusovu i kako raskajan prilazi k stolu Kristovu primajući sv. Pričest.

Veliki Petak u Stocu, 2. travnja 2021.

Za vrijeme klanjanja sv. Križu, Djevojačka skupina „Vidoštačka kraljica“ otpjevala je nekoliko kitica prigodnog psalma „Puče moj“, zatim Djevojačka skupina „Angelus“ nekoliko redaka pučke pjesme „Poslušajte braćo mila“, a poslije pred oltarom muška skupina stolačkog Folklora otpjevala je psalam: „Smiluj mi se Bože“, a kompletno današnje liturgijsko pjevanje predvodio je Veliki zbor „Mladi“. Za vrijeme dijeljenja sv. Pričesti, Gospin plač složno i lijepo s pučkom pratnjom u dva glasa pjevao je čitav okupljeni puk, predvođen Župnim zborom s kora. Gospin plač se znade napamet samo je dovoljno da djevojka koja započinje s kora započne prva dva sloga i čitava crkva nastavlja dalje pjevati kiticu po kiticu, baš lijepo, proživljeno i dirljivo.

Veliki Petak u Stocu, 2. travnja 2021.

Poslije svečanih obreda, svi smo ostali neko vrijeme uz Križ Isusov klečeći u crkvi, zatim je asistencija s oltara s dumom krenula u sakristiju, a stolački vjerni puk razišao se u šutnji, kako je i predviđeno i vratio se svojim kućama obogaćen najvećim tajnama Velikog Petka. Križ se stavio na počasno mjesto u crkvi ukrašen svijećama. Mnogi su vjernici ostali u privatnoj molitvi dugo u noć pred svojim Spasiteljem. Župno osoblje je skupa s mladima i ministrantima poslije obreda pripremilo grob Isusov pred Glavnim oltarom u crkvi uz kojega sutra na Veliku Subotu Crkva ostaje čitav dan u molitvi i razmišljanju, a mi u Stocu imamo cjelodnevnu molitvu pred grobom Isusovim, predvođenu našim apostolima-maturantima, folklorašima i ostalim mladima iz naše župe. Bogu hvala na još jednom milosnom daru i danu u kome nam je udijelio mnoga dobra i blagoslove.

veliki_petak_01.jpg veliki_petak_02.jpg veliki_petak_03.jpg

veliki_petak_04.jpg veliki_petak_05.jpg veliki_petak_06.jpg

veliki_petak_07.jpg veliki_petak_08.jpg veliki_petak_09.jpg

veliki_petak_10.jpg veliki_petak_11.jpg veliki_petak_12.jpg

veliki_petak_13.jpg veliki_petak_14.jpg veliki_petak_15.jpg

veliki_petak_16.jpg veliki_petak_17.jpg veliki_petak_18.jpg

veliki_petak_19.jpg veliki_petak_20.jpg veliki_petak_21.jpg

veliki_petak_22.jpg veliki_petak_23.jpg veliki_petak_24.jpg

veliki_petak_25.jpg veliki_petak_26.jpg veliki_petak_27.jpg

veliki_petak_28.jpg veliki_petak_29.jpg veliki_petak_30.jpg

veliki_petak_31.jpg veliki_petak_32.jpg veliki_petak_33.jpg

veliki_petak_34.jpg veliki_petak_35.jpg veliki_petak_36.jpg

veliki_petak_37.jpg veliki_petak_38.jpg veliki_petak_39.jpg

veliki_petak_40.jpg veliki_petak_41.jpg veliki_petak_42.jpg

veliki_petak_43.jpg veliki_petak_44.jpg veliki_petak_45.jpg

veliki_petak_46.jpg veliki_petak_47.jpg veliki_petak_48.jpg

veliki_petak_49.jpg veliki_petak_50.jpg veliki_petak_51.jpg

veliki_petak_52.jpg veliki_petak_53.jpg veliki_petak_54.jpg

veliki_petak_55.jpg veliki_petak_56.jpg veliki_petak_57.jpg

veliki_petak_58.jpg veliki_petak_59.jpg veliki_petak_60.jpg

veliki_petak_61.jpg veliki_petak_62.jpg veliki_petak_63.jpg

veliki_petak_64.jpg veliki_petak_65.jpg veliki_petak_66.jpg

veliki_petak_67.jpg veliki_petak_68.jpg veliki_petak_69.jpg

veliki_petak_70.jpg veliki_petak_71.jpg veliki_petak_72.jpg

veliki_petak_73.jpg veliki_petak_74.jpg veliki_petak_75.jpg

veliki_petak_76.jpg