Veliki Četvrtak u Stocu, 1. travnja 2021.I ove godine Veliki Četvrtak u Stocu proslavljen je vrlo dostojanstveno i svečano. Na početku sv. Mise u prilično popunjenu crkvu vjernika ušla je svečana procesija iz sakristije na glavna vrata, na čelu s križem, svijećama, ministrantima, ovogodišnjim Prvopričesnicima, bakljonošama, apostolima koji su predstavnici ovogodišnjih maturanata i župnikom. Ulaz procesije pratili su prikladnom pjesmom crkveni pjevači s kora predvođeni djevojačkom skupinom „Angelus“. Podosta vjernika pratilo je sv. Misu s platoa pred crkvom.

Na početku je župnik don Rajko sve pozdravio i naglasio da se večeras spominjemo uspostave dvaju sakramenata sv. Euharistije i sv. Reda. Poslije evanđelja dumo je okupljenom puku uputio prigodnu propovijed, te rastumačio svu tajnu i poruku ove svete večeri. Ove godine zbog novonastale epidemiološke situacije i pridržavajući se uputa našega biskupa, izostavili smo pranje nogu apostolima, koji su uvijek u ovoj funkciji stolački maturanti. Iako je ispušteno pranje nogu, stolački su maturanti i ove godine bili u povijesnoj apostolskoj nošnji iz Isusova vremena na oltaru uz Dumu.

Veliki Četvrtak u Stocu, 1. travnja 2021.

Nakon propovijedi, po ustaljenoj praksi, okupljenom su se puku predstavili ovogodišnji Prvopričesnici, njih 8: 7 dječaka i 1 djevojčica, jedan nam je Prvopričesnik večeras bio malo prehlađen, ali se nadamo da će nam se za Prvu sv. Pričest pridružiti. Prvopričesnici će po prvi put u svom životu primiti Prvu sv. Pričest na Mali Uskrs, 11. travnja ove godine. Nakon predstavljanja slijedila je Molitva vjernika, koju su izrekli naši Prvopričesnici. Na kraju sv. Mise dumo je svim Prvopričesnicima podijelio male kruščiće kao simbol Velikog Četvrtka i ustanovljenja sakramenta sv. Euharistije, nakon čega su i svi ministranti i apostoli i bakljonoše dobili prigodne kruščiće, koji su uvijek dar stolačke Gradske pekare. Poslije pričesti župnik je ove godine po preporuci biskupa pohranio Presveti Sakramenat u Svetohranište gdje inače stoji pohranjen, bez procesije i pohranjivanja Presvetog Sakramenta na pokrajnji oltar.

Veliki Četvrtak u Stocu, 1. travnja 2021.

Na kraju sv. Mise župnik je pročitao naredbe za sutra na Veliki Petak kad obredi počinju u crkvi u 15,00 sati, a uobičajenu procesiju kroz grad do na Križevac ove godine također, po preporuci našega biskupa, ispuštamo. Nakon blagoslova čitava crkva, sva okupljena zajednica s dumom, ministrantima i apostolima ostala je neko vrijeme u tišini i molitvi pred Presvetim, a onda su se vjernici razišli svojim kućama. U crkvi su još neko vrijeme ostali pojedini vjernici i skupine u klanjanju pred Isusom u Svetohraništu, a apostoli su skupa sa svojim dumom navratili u Dvoranu za mlade na prigodno čašćenje uz svesrdnu pomoć članica Djevojačke skupine „Angelus“.

Poslije prijateljskog druženja u Dvorani za mlade, župnik je u 21,00 sati zatvorio Svetohranište i vjernici su se razišli u tišini svojim kućama, poštujući propise nadležnih institucija. Ovo je zaista bila milosna noć za našu župu Stolac, u kojoj nam je sigurno dobri Bog podario mnoga dobra, na čemu smo mu posebno zahvalni. Veliki Petak provodimo u molitvi i sabranosti u svojim obiteljima do poslijepodnevnih obreda, koji počinju u 15,00 sati u stolačkoj župnoj crkvi sv. Ilije Proroka.

veliki_cetvrtak_01.jpg veliki_cetvrtak_02.jpg veliki_cetvrtak_03.jpg

veliki_cetvrtak_04.jpg veliki_cetvrtak_05.jpg veliki_cetvrtak_06.jpg

veliki_cetvrtak_07.jpg veliki_cetvrtak_08.jpg veliki_cetvrtak_09.jpg

veliki_cetvrtak_10.jpg veliki_cetvrtak_11.jpg veliki_cetvrtak_12.jpg

veliki_cetvrtak_13.jpg veliki_cetvrtak_14.jpg veliki_cetvrtak_15.jpg

veliki_cetvrtak_16.jpg veliki_cetvrtak_17.jpg veliki_cetvrtak_18.jpg

veliki_cetvrtak_19.jpg veliki_cetvrtak_20.jpg veliki_cetvrtak_21.jpg

veliki_cetvrtak_22.jpg veliki_cetvrtak_23.jpg veliki_cetvrtak_24.jpg

veliki_cetvrtak_25.jpg veliki_cetvrtak_26.jpg veliki_cetvrtak_27.jpg

veliki_cetvrtak_28.jpg veliki_cetvrtak_29.jpg veliki_cetvrtak_30.jpg

veliki_cetvrtak_31.jpg veliki_cetvrtak_32.jpg veliki_cetvrtak_33.jpg

veliki_cetvrtak_34.jpg veliki_cetvrtak_35.jpg veliki_cetvrtak_36.jpg

veliki_cetvrtak_37.jpg veliki_cetvrtak_38.jpg veliki_cetvrtak_39.jpg

veliki_cetvrtak_40.jpg veliki_cetvrtak_41.jpg veliki_cetvrtak_42.jpg

veliki_cetvrtak_43.jpg veliki_cetvrtak_44.jpg veliki_cetvrtak_45.jpg

veliki_cetvrtak_46.jpg veliki_cetvrtak_47.jpg veliki_cetvrtak_48.jpg

veliki_cetvrtak_49.jpg veliki_cetvrtak_50.jpg veliki_cetvrtak_51.jpg

veliki_cetvrtak_52.jpg veliki_cetvrtak_53.jpg veliki_cetvrtak_54.jpg

veliki_cetvrtak_55.jpg veliki_cetvrtak_56.jpg veliki_cetvrtak_57.jpg

veliki_cetvrtak_58.jpg veliki_cetvrtak_59.jpg veliki_cetvrtak_60.jpg

veliki_cetvrtak_61.jpg veliki_cetvrtak_62.jpg veliki_cetvrtak_63.jpg

veliki_cetvrtak_64.jpg veliki_cetvrtak_65.jpg veliki_cetvrtak_66.jpg

veliki_cetvrtak_67.jpg veliki_cetvrtak_68.jpg veliki_cetvrtak_69.jpg

veliki_cetvrtak_70.jpg veliki_cetvrtak_71.jpg veliki_cetvrtak_72.jpg

veliki_cetvrtak_73.jpg veliki_cetvrtak_74.jpg veliki_cetvrtak_75.jpg

veliki_cetvrtak_76.jpg veliki_cetvrtak_77.jpg veliki_cetvrtak_78.jpg

veliki_cetvrtak_79.jpg veliki_cetvrtak_80.jpg