Stočani na snimanju dokumentarnog filma u Ravnom 2019. „Hercegovačka svadba“HKUD „Stolac“ iz Stoca, predvođeni našim dumom Rajkom, a na poziv organizatora, sudjelovali smo u Ravnome, u subotu, 1. lipnja 2019. na snimanju dokumentarnog filma „Hercegovačka svadba“ iz prijašnjih vremena, sa starim svadbenim običajima, na temelju knjige Stanislava Vukorepa: Sjahali kićeni svatovi.

U Stocu smo u 11,00 sati imali pred župnom crkvom sv. Ilije Proroka generalnu probu u narodnim nošnjama koju je u video-zapisu snimio Foto-Studio-Raguž iz Stoca.

Nakon toga u 12,00 sati krenuli smo autobusom za Ravno, gdje nas je kod župne crkve pozdravio župnik don Bernard, a onda su nas dočekali organizatori svadbe Stanislav Vukorep i Vesna Slobođan r. Papac sa snimateljima i kamermanima, zatim nas je pozdravio načelnik općine Andrija Šimunović, javljaju se i mnogi drugi naši poznanici iz Ravnoga, Stoca, Dubrovnika, Hrasna, Neuma…

Puno Ravno znatiželjnika, sa svih strana, tu su ljudi u narodnim nošnjama, kićeni svatovi, konji okićeni kako i priliči jednoj seoskoj starinskoj svadbi, gori vatra na ognjištu starom i na verigama kačo pun čorbe koju će mlada promješati kutlačom kad dođe u kuću, tu je burilo puno vode iz kojeg će mlada proliti vodu, Maja-kuharica čeka spremna dočekati mladu, narod poredan uokolo prati sve što se događa, poredani stolovi u mladoženjinoj i mladinoj kući, pršuta, sira, vina, rakije, uštipaka… u izobilju, foto-aparata, kamera i mobitela na sve strane, svi žele zabilježiti dobre stare običaje.

U 14,00 sati kreće snimanje svadbe, po scenariju Stanislava i Vesne, a mi smo iz Stoca spremni u kolu i pjesmi odraditi sve što se od nas traži. Dumo nam je napisao koreografiju i pjesme, jer se dumo dobro sjeća svih svadbenih običaja, koji su poprilično isti u svim župama Trebinjske biskupije, a i dumo je sam nekoliko puta bio u svatovima s konjima u svome djetinjstvu i mladenaštvu. Naš scenarij se sastojao od uobičajenih svadbenih običaja iz prošlih vremena u kolu i pjesmi, uz svatovsko turćijanje u polasku i dolasku:

  • Ispraćaj svatova iz mladoženjine kuće
    • Spremajte se kićeni svatovi
  • Doček svatova u mladinoj kući
    • Šta se ono iz daleka čuje
  • Kolo u mladinoj kući uz pripjevanje i običaje kolarine i kićarine
    • Stari svate diko svatska
  • Opremanje svatova iz mladine kuće
    • Djevojko šećer jabuko - Zbogom pošli kićeni svatovi
  • Kolo pred crkvom, nakon vjenčanja u crkvi
    • Poleće soko s javora - Trojanac, uz usnu harmoniku - muziku
  • Doček svatova i žugoranje u mladoženjinoj kući
    • Što u dvoru žugor stoji
  • Kolo i trojanac u mladoženjinoj kući

U prijašnja vremena svadbeni običaji u kolu i pjesmi odvijali su se na tri lokacije: u mladoženjinoj kuću, u mladinoj kući i pred crkvom, a i usput svijet bi izlazio pred svatove da ih vidi, komentira, uspoređuje s drugim svatovima pa i počasti vinom i rakijom za što bi od svatova dobijali po koji novčić. Mi smo iz Stoca najprije uhvatili kolo na guvnu pred mladoženjinom kućom, zatim pred mladinom kućom, pa pred crkvom i opet u mladoženje, gdje su se na svim mjestima hvatali u kolo i svatovi i mlada i djeverovi. Dan je bio lijep i sunčan, osim što je jedanput malo porosilo kišice, ali nije pokvarila svadbeni ugođaj.

Kompletno snimanje potrajalo je oko 3 i po sata, od 14,00 do 17,30 sati. Poslije smo se uputili autobusom do restorana u Zavali gdje nas je prigodnim domjenkom počastio ravanjski načelnik. Pred večer je bila promocija Stanislavove knjige, a mi smo se na večer vratili u Stolac, pomalo umorni, ali zadovoljni da smo mogli dati svoj doprinos snimanju jednog dokumentarnog filma o svadbenim hercegovačkim običajima koji su se stoljećima odvijali na ovim našim prostorima uz vrlo male preinake, dok nisu poslije došla neka nova vremena gdje su sve svadbe na svijetu skoro pa jednake uz neznatne razlike, pa se onaj stari autohtoni običaj posve izgubio, samo još pomalo ostao u sjećanjima i pričama starijih osoba. Sad nam još preostaje pričekati dok izađe film, da ga možemo sa zadovoljstvom pogledati.

Video

Fotogalerija

Kontakt info

HKUD "STOLAC" Stolac
Zrinsko-Frankopanska bb
88360 Stolac

 +387 (0)63 496 009

 +387 (0)36 853 005

 +387 (0)36 853 005

 info@hkud-stolac.com

"Stolac grad svetog Ilije, u njemu mi najmilije,
Stolac grad volim ja, sve dok teče Bregava!"