Svečano proslavljena Mala Gospa u Stocu 2018.U našoj župi svečano je u subotu, 8. rujna 2018. proslavljena Mala Gospa koja je supatron župe Stolac. Za ovu našu svečanost pripremili smo se trodnevnicom u župi. Kroz tri dana: srijeda, četvrtak i petak bila je prigoda za sv. ispovijed, kad je ispovijedalo više svećenika. Prvu večer ispovjedila su se školska djeca Osnovne škole, drugu večer mladi Srednjih škola, studenti i ostala župna mladež, a treću večer ispovjedili su se odrasli. Svaku večer kroz trodnevnicu bila je pobožnost Gospi: krunica, litanije i poslije sv. Misa. Sve tri večeri pobožnosti Gospi predmolila su školska djeca, a sv. Mise predvodio je župnik don Rajko.

Pod sv. Misama pjevali su naizmjence župni zborovi i pjevačke skupine: Modra Rijeka, Vidoštačka Kraljica i Angelus. Na Uočnicu Male Gospe poslije sv. Mise bila je zavjetna procesija s upaljenim svijećama oko župne crkve i pjevanim Gospinim litanijama, a pred Gospinom špiljom zapjevali smo Lurdsku pjesmu. Bilo je veličanstveno pogledati kako okupljeni raspjevani puk, a pogotovo djeca i mladi na pripjev: Zdravo, zdravo, zdravo Marijo, podiže svijeće u zrak i ponovno ih vraća natrag, a sve to u jednom prelijepom duhovnom ozračju. Poslije je župnik okupljenom puku te svim majkama i očevima s malom djecom u naručju, podijelio blagoslov po zagovoru Male Gospe, a nakon završne pjesme “Zdravo Djevo“ i župnih zvona, vjerni puk se razišao svojim domovima obogaćen večernjim duhovnim sadržajem.

Na Malu Gospu procesija s ministrantima i svećenicima ušla je svečano na glavna vrata u crkvu, a sv. Misu, u koncelebraciji mjesnog župnika don Rajka, domanovićkog župnika don Gordana, aladinskog župnika don Stipe i prenjskog župnika don Mile, predvodio je i prikladnu propovijed puku i školskoj mladeži uputio naš domaći sin don Damir Pažin, župni vikar u župi sv. Ivana apostola i evanđeliste u Mostaru. Na početku sv. Mise don Rajko je pozdravio sav nazočni puk, školsku mladež s njihovim učiteljima, nastavnicima, profesorima, vjeroučiteljima i ravnateljima, koji su stolačku crkvu lijepo popunili a djeca poslušala dumu pa došla ispred i oko oltara, a dio svijeta koji nije mogao ući u crkvu, ostao je na platou pred crkvom. Župnik je zatim pozdravio predvoditelja misnog slavlja don Damira i zaželio mu srdačnu dobrodošlicu u Stolac, u svoju rodnu župu, zatim je Dumo pozdravio sve svećenike koncelebrante i zahvalio im na dolasku. Pod sv. Misom pjevao je Veliki stolački zbor “Mladi”, a čitali su stolački mladići i djevojke. Oko oltara se poredao popriličan broj župnih ministranata, tako da je sve bilo dostojanstveno kako i priliči ovom svetom Gospinu danu. Na kraju sv. Mise, a na početku Školske i Vjeronaučne godine zazvali smo Duha Svetoga da nam čitava godina bude plodonosna i blagoslovljena kako osnovnoškolcima, tako i srednjoškolcima i studentima. Sve ove stolačke događaje popratio je prigodnim fotosima Foto studio Raguž - Stolac. Poslije sv. Mise stolački puk se zadržao u ugodnom razgovoru uz čašicu pića pod starom lipom pred župnom crkvom, a mladi iz stolačkog Folklora poveli su pučko slavlje u kolu i pjesmi, a sve u želji da se ne zaborave dobri stari običaji.

mala_gospa01.jpg mala_gospa02.jpg mala_gospa03.jpg

mala_gospa04.jpg mala_gospa05.jpg mala_gospa06.jpg

mala_gospa07.jpg mala_gospa08.jpg mala_gospa09.jpg

mala_gospa10.jpg mala_gospa11.jpg mala_gospa12.jpg

mala_gospa13.jpg mala_gospa14.jpg mala_gospa15.jpg

mala_gospa16.jpg mala_gospa17.jpg mala_gospa18.jpg

mala_gospa19.jpg mala_gospa20.jpg mala_gospa21.jpg

mala_gospa22.jpg mala_gospa23.jpg mala_gospa24.jpg

mala_gospa25.jpg mala_gospa26.jpg mala_gospa27.jpg

mala_gospa28.jpg mala_gospa29.jpg mala_gospa30.jpg

mala_gospa31.jpg mala_gospa32.jpg mala_gospa33.jpg

mala_gospa34.jpg mala_gospa35.jpg mala_gospa36.jpg

mala_gospa37.jpg mala_gospa38.jpg mala_gospa39.jpg

mala_gospa40.jpg mala_gospa41.jpg mala_gospa42.jpg

mala_gospa43.jpg mala_gospa44.jpg mala_gospa45.jpg

mala_gospa46.jpg mala_gospa47.jpg mala_gospa48.jpg

mala_gospa49.jpg mala_gospa50.jpg mala_gospa51.jpg

mala_gospa52.jpg mala_gospa53.jpg mala_gospa54.jpg