Svečano proslavljena prva večer trodnevnice i „15. Večer Folklora“ u Stocu 2016.U nedjelju, 17. srpnja 2016. u Stocu je svečano proslavljena prva večer trodnevnice. Prije sv. Mise ispovijedalo je više svećenika, a svijet se okupljao u velikom broju, kako domaći tako i gosti i 10 HKUD-ova iz Lijepe naše i Hercegovine.

Svečanu sv. Misu u 19,00 s. u župnoj crkvi sv. Ilije Proroka u Stocu predvodio je i prikladnu propovijed održao don Tomislav Zubac, hercegovački svećenik na poslijediplomskom studiju u Rimu, a pod sv. Misom pjevala je djevojačka skupina „Vidoštačka kraljica“. Budući se nalazimo u „Godini Božjega milosrđa“ kad se, po dozvoli Crkve za trodnevnicu i Patron župe, može dobiti Potpuni oprost za sebe i za svoje pokojne, vjerni puk se ispovijedio u velikom broju, pod sv. Misom se pričestio, a župnik je na kraju izmolio sa svima nazočnima Očenaš na nakanu sv. Oca za Potpuni oprost.

U 20,00 s. započela je Petnaesta „Večer folklora“ u Stocu na vanjskoj pozornici u crkvenom dvorištu. Svih 10 folklornih društava i klapa prošlo je u mimohodu ispred pozornice i predstavilo se nazočnom mnoštvu. Župnik don Rajko uz pozdrav nazočnim gostima i svemu okupljenom narodu, pozdravio je i sva folklorna društva i klape:

  1. HKUD „Stolac“ Stolac;
  2. KUD „Šokadija“ Budrovci-Slavonija;
  3. HKUD „Luke“ Višići;
  4. HKUD „Dubrave“ Aladinići;
  5. HKUD „Rotimlja“ Rotimlja;
  6. HKUD „Brotnjo“ Čitluk;
  7. HKUD „Herceg Stjepan“ Blagaj-Buna;
  8. HKUD „Vrioštica“ Vitina;
  9. KUD „Domanovići“ Domanovići;
  10. Muška klapa „Stina“ Ploče-Hrvatska.

Poslije su voditelji Marko i Matea lijepo vodili program i najavljivali svako društvo uz kratku osobnu iskaznicu društva.

Večeras je stolačko Folklorno društvo obilježilo svoj mali Jubilej - 15 godina svoga postojanja i djelovanja, pa su se tom prilikom zahvalili svome dumi Rajku osnivaču i voditelju ovoga Društva uz prikladnu riječ predsjednika Nikole. Za ovu su prigodu otpjevali Dumi dva prigodna bećerca u znak zahvale koje su započeli Ivica i Matea, a onda je predsjednik uručio dar od svih 60 članova stolačkoga društva, na čemu im je Dumo očito vidno ganut i ugodno izneneđen pred svima zahvalio naglasivši da su mu stolački mladi na ponos i njemu i čitavoj župi, da se isplati u njih ulagati i da će tako i dalje nastaviti. Čitavu ovu ceremoniju okupljeni puk je nagradio dugotrajnim pljeskom.

Poslije službenog nastupa don Rajko je podijelio svim sudjelovateljima u programu zahvalnice, župnu lozu iz murvove bačve, vino iz stolačkih vinarija i onima koji su po prvi put u Stocu CD i DVD stolačkog društva i Turističku monografiju župe Stolac.

Nakon podjele zahvalnica priređen je veličanstveni Vatromet od nekoliko minuta, na ugodno iznenađenje svega okupljenog mnoštva. Folklori su zatim pošli na večeru, a tada je uslijedila opća župna fešta koju je predvodila popularna grupa „Dobre vibracije“ iz Mostara. Svi su se uključili u feštu, posebno djeca i mladi, a ostali je svijet uživao u fešti, pjesmi i razonodi te prijateljskom razgovoru i čašćenju hladnim pićima. Sva ova lijepa svečanost prošla je dostojanstveno, na opće zadovoljstvo svega nazočnog mnoštva.