Božić u Stocu 2014. Pripreme za slavlje Božića u stolačkoj župi tekle su i ove godine vrlo intezivno. Posebno su se uključili djeca i mladi sa svojim Dumom Rajkom i časnim sestrama Slavom i Alojzijom.

Postavili smo na početku Došašća Jaslice na Centru grada, a poslije i Jaslice i božićne jelke u župnoj crkvi sv. Ilije Proroka.

Naši mladi i djeca predvođeni s. Alojzijom pripremili su vrlo lijep božićni program u našoj župnoj crkvi sv. Ilije Proroka koji su uspješno izveli na božićnoj Polnoćki, pred prepunom župnom crkvom vjernika iz naše i okolnih župa.

Na početku je župnik sve nazočne pozdravio, čestitao Badnju večer i najavio večernji glazbeno-recitatorski program koji je vodila učenica Pavla Milanović ovim redoslijedom:

  • Dječji zbor „Modra rijeka“ otpjevali su dvije pjesme: Prevelika radost i Iznad naših se poljana.
  • Učenica Antea Marijanović odrecitirala je pjesmu: Sveta Noć.
  • Pjevačka skupina „Klapa 6“ otpjevala je dvije pjesme: Betlehemska sveta noć i Rodio se Bog i čovjek.
  • Učenica Petra Obradović odrecitirala je pjesmu Zašto?.
  • Djevojačka skupina „Angelus“ otpjevala je dvije pjesme: Tiha Noć i Obećana Djevica.
  • Učenica Josipa Raguž kroz recitaciju predstavila je: Djecu pred Jaslicama.
  • Djevojačka skupina „Vidoštačka Kraljica“ otpjevala je dvije pjesme: Tri su Kralja i Božić je.
  • Petar Džakula učenik, odrecitirao je pjesmicu: Božić.
  • I na kraju HKUD „Stolac“ pučkim veselanjem s kora dočaralo je okupljenom puku stari način slavljenja Božića.

I tako je završio službeni program pred samu Polnoćku. Poslije programa, točno u ponoća, započela je sv. Misa Polnoćka, koju je predvodio i uputio nazočnom puku prikladnu propovijed, naš župnik don Rajko. Liturgijsko pjevanje pod sv. Misom predvodio je pjevački zbor „Mladi“ sastavljen od župnih pjevačkih zborova i Folklora u kojima uglavnom pjevaju mladi, koji u božićno vrijeme zajednički predvode pučko pjevanje pod sv. Misama u kojima se i okupljeni puk uključi, pa to zaista bude lijepo i za uho i za srce.

Ovih svetih dana crkva je stalno dupkom puna, veliki su redovi za sv. Pričest, a tu je i veliki broj naših iseljenika iz čitavoga svijeta, koji su za ove radosne dane došli svojim obiteljima u Stolac i okolicu. Kako je lijepo kad se obitelj za božićne dane nađe sva na okupu. Bože daj da ubuduće imamo što više sretnih, dobrih i svetih kršćanskih obitelji u našem hrvatskom narodu i u čitavom svijetu.

Poslije Polnoćke i božićne pučke svete Mise naš Dumo je vani počastio okupljeni svijet čašicom pića, a domaći Folklor predvodio je u crkvenom dvorištu pučko slavlje kroz pjesmu, kolo i „veselanje“ u što se uključio i nazočni Božji puk, pa je sve to davalo jedan lijepi božićni ugođaj u kojemu smo se svi ugodno osjećali. Božić je zaista nejradosniji kršćanski blagdan koji ljude zbližava i međusobno i s Bogom u miru, radosti i veselju.

bozic01.jpg bozic02.jpg bozic03.jpg

bozic04.jpg bozic05.jpg bozic06.jpg

bozic07.jpg bozic08.jpg bozic09.jpg

bozic10.jpg bozic11.jpg bozic12.jpg

bozic13.jpg bozic14.jpg bozic15.jpg

bozic16.jpg bozic17.jpg bozic18.jpg

bozic19.jpg bozic20.jpg bozic21.jpg

bozic22.jpg bozic23.jpg bozic24.jpg

bozic25.jpg bozic26.jpg bozic27.jpg

bozic28.jpg bozic29.jpg bozic30.jpg

bozic31.jpg bozic32.jpg bozic33.jpg

bozic34.jpg bozic35.jpg bozic36.jpg

bozic37.jpg bozic38.jpg bozic39.jpg

bozic40.jpg bozic41.jpg bozic42.jpg

bozic43.jpg