HKUD „Stolac“ u Vugrovcu kod ZagrebaU subotu i nedjelju, 1. i 2. listopada 2011. skupa smo gostovali, naš Dumo Rajko i mi mladi iz HKUD-a „Stolac“ iz Stoca, a na poziv KUD-a „Dragutin Domjanić“ iz Vugrovca, u Vugrovcu na „Vugrovečkom Miholju 2011.“. Pošli smo u subotu iz Stoca u jutarnjim satima i na večer oko 18,00 sati stigli u Vugrovec. Naši su nas domaćini, na čelu s tajnicom Društva gđom. Mirjanom Čuljak, izvanredno lijepo primili i po svojim obiteljima prijateljski ugostili.

Župnik don Rajko bio je gost kod vugrovečkog župnika i dekana Vlč. Filipa Lucića. U nedjelju je Dumo Rajko u 9,15 sati, uz koncelebraciju mjesnog župnika služio sv. Misu i održao prikladnu propovijed u župnoj crkvi, na kojoj su uz mještane sudjelovali i članovi HKUD „Stolac“. Don Rajko je na početku Misnog slavlja pozdravio sve nazočne, župnika, domaće Folklorno društvo, tajnicu domaćeg Folklora, zahvalio se domaćinima na srdačnom i prijateljskom prijemu, te održao prikladnu propovijed inspiriran vanjskom proslavomn sv. Mihovila Arkanđela suzaštitnika župe Vugrovec. U 11,15 sati slijedila je sv. Misa u staroj crkvi posvećenoj sv. Mihovilu, koju je, u koncelebraciji don Rajka, don Filipa i okolnih svećenika, predvodio pomoćni zagrebački biskup mons. Ivan Šaško.

Poslije podne upriličeno je opće pučko slavlje na koje se okupilo nekoliko tisuća mještana i gostiju. Slijedio je mimohod KUD-ova predvođeni limenom glazbom i jahačima. Nakon toga nastupala su folklorna društva na pozornici pod velikim šatorom. Naše stolačko Društvo je predstavilo svu ljepotu pjesme i igre hrvatskog puka stolačkog kraja za što smo dobili primjeren pljesak više puta. Na skupu smo, na obostrano zadovoljstvo, upoznali i nekoliko hercegovačkih obitelji iz Vugrovca, okolnih mjesta i Zagreba, koji su došli na ovo slavlje. Poslije je slijedila zabava, uz pjesmu, čašćenje i ugodni razgovor. Vratili smo se u nedjelju na ponedjeljak u Stolac, obogaćeni još jedanput svim bogatstvom kulturnoga blaga koji posjeduje naš hrvatski narod. Kako je lijepo biti svoj među svojima i imati priliku pokazati svu ljepotu svoga kraja i običaja i osjetiti ljepotu drugoga i drukčijega na obostrano zadovoljstvo okupljenog mnoštva. Bogu hvala!

Kontakt info

HKUD "STOLAC" Stolac
Zrinsko-Frankopanska bb
88360 Stolac

 +387 (0)63 496 009

 +387 (0)36 853 005

 +387 (0)36 853 005

 info@hkud-stolac.com

"Stolac grad svetog Ilije, u njemu mi najmilije,
Stolac grad volim ja, sve dok teče Bregava!"