Đakovčani u StocuDana, 27. studenoga 2010., KUD „Tena“ i tamburaši iz Đakova, sa svojim gradonačelnikom posjetili su župu Stolac. Ova dva prijateljska grada Đakovo iz Slavonije i Stolac iz Hercegovine već odavno prijateljuju. HKUD „Stolac“ iz Stoca sa svojim župnikom don Rajkom Markovićem već su do sada dva puta bili na „Đakovačkim vezovima“.

Međusobna suradnja i prijateljstvo trajno se nastavlja, pa su i ove jeseni đakovčani posjetili župu Stolac predvođeni gradonačelnikom gosp. Zoranom Vinkovićem, gosp. Ivicom Mandićem, te bračnim parom Ivicom i Sanjom Raguž, porijeklom iz stolačkoga kraja.

KUD „Tena“ i tamburaši održali su prikladan duhovni program u župnoj crkvi sv. Ilije Proroka u Stocu u nazočnosti domaćeg folklornog društva i stolačkoga puka. Poslije službenog programa u crkvi, nastavilo se druženje u župnoj „dvorani za mlade“ uz prikladan domjenak, druženje i pjesmu.

Rado se konzumirala nadaleko poznata stolačka župna loza iz murvove bačve sa suhim smokvama, dobra stolačka vina žilavka i blatina uz domaći pršut, sir iz mijeha, uštipke i kruh ispod sača. Slavonci i Hercegovci zapjevali su zajednički prepoznatljive autohtone pjesme na opće zadovoljstvo svih nazočnih.

Poslije čašćenja i druženja, te izmjene darova, u dvorani domaći su goste ispratili svečanom kolonom automobila s hrvatskim i župnim zastavama do nekropole stećaka na Radimlji, isto onako kako su ih i dočekali. Na Radimlji su se pozdravili uz zvuke sirena sa željom da se ponovno nađu dogodine u Đakovu na Đakovačkim vezovima.

Kontakt info

HKUD "STOLAC" Stolac
Zrinsko-Frankopanska bb
88360 Stolac

 +387 (0)63 496 009

 +387 (0)36 853 005

 +387 (0)36 853 005

 info@hkud-stolac.com

"Stolac grad svetog Ilije, u njemu mi najmilije,
Stolac grad volim ja, sve dok teče Bregava!"